Alimentarea locuinței cu apa din puț (fantana). Probleme si soluții

Alimentarea locuinței cu apa din puț (fantana). Probleme si soluții

03/06/2015

Foarte multe locuinte din afara oraselor isi alimenteaza locuintele cu apa provenita din propria sursa de apa, mai exact din fantana. Este o solutie ideala atunci cand nu exista alimentare cu apa de retea in zona. Daca nu exista deja puțul sapat, realizarea unuia poate implica din start costuri destul de ridicate, functie de adancimea pana la panza freatica dorita si diverse solutii tehnice ce necesita implementare.

Prezentul articol se refera cu precadere la calitatea apei pentru utilizarea in instalatiile sanitare in locuinte si gospodarii si nu implica neaparat potabilizarea apei.

Forajul si calitatea apei

De mentionat aici este faptul ca primul strat de panza freatica, daca este la o adancime mica este in multe cazuri mai slab calitativa si mai contaminata in zonele unde s-au folosit in exces ingrasamintele chimice sau in zonele rezidentiale unde poluantii au patruns prin lipsa izolarii foselor septice sau a haznalelor.

Atunci cand alegeti sa efectuati un puț nou este indicat sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

  • Alegeti o firma care poate fora la adancimea necesara si care sa va asigure izolarea intre straturi, ca nu cumva sa aveti supriza neplacuta ca apa din primul strat sa se scurga constant in stratul de apa la care se foreaza
  • Un puț adanc va necesita o pompa submersibila de putere mai mare, fiabila, care se regaseste la preturi mai ridicate. Dar, chiar si la o adancime mai mica de multe ori costurile vor fi directionate catre echipamente de filtrare mai costisitoare.

Este responsabilitatea intregii comunitati locale pentru a asigura buna calitate a apei si limitarea poluarii panzei freatice.

Ideal este ca alimentarea cu apa sa se realizeze cu ajutorul unei pompe submersibile la care se conecteaza un vas presurizat intermediar pentru a preveni fluctuatiile de presiune si debit la utilizarea apei sau la deschiderea mai multor robineti concomitent.

Dupa saparea fantanii lasati apa sa se stabilizeze (sa fie cat mai limpede) si incepeti demersurile pentru analiza apei. Luati legatura cu un laborator de specialitate, de unde veti primi de altfel si un recipient pentru recoltarea probei de apa. Analiza apei va cuprinda proprietatile fizico-chimice si microbiologice. Rezultatele va vor confirma daca apa este potabila, pentru consumul propriu sau cat de dura este, cat fier si mangan contine, asta pentru buna functionare a instalatiei sanitare si de incalzire.

Problemele apei de fantana si solutii tehnice

1. Duritatea

Reprezinta proprietatea apei de a forma depuneri de calcar in urma trecerii prin conductele de apa, care apar mult mai rapid in instalatiile de apa calda si echipamentele de incalzire apa. Depunerile sunt vizibile imediat pe obiectele sanitare, pe suprafetele cabinelor de dus, pe vase si alte obiecte care intra in contact cu apa. Pe conductele de apa rece apar depuneri prin asocierea calcarului cu fierul, manganul, sau alte minerale.

Eliminarea duritatii poate fi realizata numai cu un dedurizator cu rasina cationica. Puteti incerca orice altceva dar tot la aceasta concluzie veti ajunge. Dedurizatorul elimina propriuzis mineralele care se fac vinovate de duritatea apei, apa devenind astfel precum apa de ploaie, fara duritate. Iar efectele vor fi sesizate imediat. Pielea va fi mai catifelata si parul mai matasos dupa dus, nu vor mai apare depuneri pe obiectele sanitare sau acolo unde nu se vad, in interiorul centralei si in circuitele instalatiei sanitare.

2. Sedimentele

Sunt prezente in orice sursa de apa. Pot provoca daune prin acumularea in rezervoare presurizate sau deschise, infundarea anumitor componente fine ce intra in componenta echipamentelor ce se instaleaza pe circuitul de apa. 

Daca instalati un dedurizator finetea de filtrare sa nu depaseasca 25 microni. Altfel, particulele vor patrunde in vana dedurizatorului si vor actiona ca un abraziv, ceea ce va coduce in timp la uzura prematura. Mai mult, s-au intalnit cazuri de componente infundate cu nisip, tinand cont ca sistemul de vacuum saramura contin duze foarte inguste.

Exista filtre mecanice simple, cu un cartus filtrant din polipropilena sau bumbac, filtre cu autocuratare, filtre automate. 

3. Fierul si manganul

Prezenta fierului in sursa de apa conduce la patarea obiectelor sanitare, a rufelor, intrucat fierul oxideaza rapid si se asociaza cu alte minerale din apa, formand depuneri sau avaria anumitor componente in instalatia sanitara. Manganul, de asemenea, se acumuleaza in instalatie sub forma de acumulari de culoare neagra. Pe de alta parte, daca este consumat in exces este daunator sanatatii.

Se pot elimina cu un dedurizator multifunctional cu rasina EcoMix, ce contine un mix de rasini filtrante. Acesta va deduriza apa si va reduce semnificativ concentratiile de fier si mangan, in unele cazuri pana la aproape de 0, functie de concentratia acestor minerale in apa si de debitul instant de apa consumat.

4. Microorganismele

Prezenta microorganismelor este depistata in urma analizelor de apa. Pot sa existe in sursa de apa sau sa se dezvolte in instalatia sanitara, tinand cont ca tevile si accesoriile au fost depozitate in diferite locuri si transportate in repetate randuri pana sa ajunga la dumneavoastra.

Microorganismele sunt distruse eficient prin sterilizator cu ultraviolete. Este o metoda eficienta si ecologica. Sterilizatorul se monteaza pe conducta principala de apa. EInstalati echipamentul potrivit in functie de debit. Cel mai indicat este sa primiti consultanta de specialitate in acest sens.

In cazul in care in apa se depisteaza Pseudomonas Aeruginosa, aceste bacterii pot fi eliminata prin raze ultraviolete doar daca nu si-au format in jurul lor un strat protector, un bio-invelis, un mod natural de a se proteja si a rezista la efecte distructive, inclusiv apa fiarta si clor. In buletinul de analiza a apei exista rubrica separata pentru evidentierea acestei bacterii. O instalatie afectata de aceasta bacterie va necesita un tratament indelungat pana la eliminare completa sau tinerea sub control. Va fi necesar in acest caz utilizarea unui sistem de injectie substante chimice, cum ar fi clorul si apoi utilizarea unei statii de filtrare cu carbon automata pentru eliminarea clorului. Sunt studii din care au reiesit ca apa oxigenata are un efect ridicat impotriva Pseudomonas Aeruginosa. Va fi necesara contactarea specialistilor in domeniul tratarii apei pentru oferirea unei solutii tehnice adecvate.

5. Mirosul apei

Cele mai frecvente cazuri de surse de apa cu miros neplacut sunt puse pe seama contaminarii cu bacterii sau prezentei hidrogenului sulfurat (miros specific de "oua clocite"). 

Se poate interveni pentru remediere cu ajutorul unei instalatii de injectie clor + statie de filtrare cu mediu filtrant Pyrolox + statie automata filtrare ce contine carbon activat. Recomadat ar fi statiile cu valva Clack pentru functionare optima. Pentru infectarea cu microorganisme ca ultima treapta se va utiliza un sterilizator cu ultraviolete.

Concluzia ar fi ca ca o instalatie de injectie clor, impreuna cu statiile de filtrare automata, utilizand medii filtrante gen Pyrolox si carbon pot fi utilizate pentru tratarea apei in general atunci cand se constata ca apa prezinta o calitate nepotrivita pentru functionarea unei instalatii sanitare. Pot fi elimiminate simultan: fier, mangan, miros, substante organice, microorganisme.

Nota

Acest articol este informativ si nu creeaza obligatii sau raspundere din partea autorului sau din partea firmei care administreaza prezentul website. Alegerea solutiilor potrivite pentru tratarea apei va fi facuta impreuna cu un specialist in fiecare caz in parte.