Inlocuire lampa UV Sterilight

Inlocuire lampa UV Sterilight

01/03/2018

In acest tutorial va vom arata cum se inlocuieste o lampa UV pentru sterilizatoarele pentru apa, marca Sterilight, seria Silver, care acopera modelele S5Q, S8Q, S12Q.

Intensitatea radiatiei UV scade in timp, ceea ce conduce in final la necesitatea inlocuirii lampii. Vorbim de o durata de functionare a lampii cu ultraviolete de aproximativ 12 luni dupa care sistemul este conceput astfel ca dupa aceasta perioada sa va avertizeze in acest sens.

Atentie! Niciodata sa nu lasati ca lampa sa radieze in exteriorul echipamentului. Sa nu priviti niciodata lampa UV in functionare. Intotdeauna decuplati echipamentul de la sursa de energie electrica inainte de efectuarea oricaror operatiuni.

Etape service

1. Se intrerupe alimentarea electrica a echipamentului, prin scoaterea stecherului din priza si deconectarea conectorului. Atentie! Lampa UV va iesi impreuna cu acest conector. De aceea, ridicati usor de conector, prindeti lampa UV in partea superioara si detasati fara sa bruscati. Luati toate masurile ca lampa UV sa nu se sparga pentru ca altfel vor fi necesare operatiuni suplimentare.

Nota: Sterilizatorul se instaleaza avand conectorul in partea superioara. Atuncicand spatiul nu permite sterilizatorul se poate amplasa si orizontal. Insa, in nici un caz, nu se instaleaza cu conectorul in partea de jos. Daca se constata ca sterilizatorul a fost montat invers este necesara remedierea.

Deconectare mufa electrica sterilizator Sterilight

Deconectare conector sterilight silver

Decuplare electrica sterilizator

2. Se intrerupe alimentarea cu apa a sterilizatorului, dupa care se depresurizeaza, prin deschiderea unui robinet la consum aflat dupa sterilizator (la baie, bucatarie, indiferent), astfel incat presiunea din interiorul sterilizatorului sa fie eliberata

Daca exista robinet la iesirea din sterilizator atunci se inchide si acesta, pentru izolarea echipamentului.

Robinet sterilizator uv

4. Se extrage lampa  uzata

5. Se vor folosi manusi noi, curate, uscate si subtiri

6. Se introduce lampa UV noua in sterilizator si se inverseaza operatiunile

Cand totul este pus la loc:

7. Se reseteaza controllerul. In timp ce este deconectat de la sursa de electricitate apasati si mentineti apasat butonul “Reset” in timp ce conectati stecherul la priza. Nu lasati butonul pana nu apare pe ecran “Reset” sau “Rset”. Dupa aceea va fi afisat numarul de zile ramas pana la necesitatea inlocuirii din nou a lampii, respectiv 365 zile.

Resetare controller Sterilight

De stiut

Atunci cand se instaleaza un sterilizator cu ultraviolete in dreptul conectorului trebuie sa existe loc pentru extragerea lampii UV, respectiv inca o data lungimea sterilizatorului. Un alt factor important este sa existe un bypass realizat din robineti pentru ca, in cazul in care vreodata teaca din quartz in care se introduce lampa se fisureaza sa nu fiti nevoiti sa intrerupeti furnizarea cu apa in locuinta pana la remedierea situatiei.

Nu instalati niciodata sterilizatorul cu conectorul amplasat in partea de jos. Condensul se va scurge spre baza sterilizatorului si exista un risc ridicat de scurtcircuit si implicit deteriorarea componentelor electrice si electronice.

In cazul in care apa nu este filtrata si dedurizata pot sa apara depuneri pe suprafata exterioara a tubului de quartz (tubul in care intra lampa UV; suprafata exterioara a tubului intra in contact cu apa). Este recomandata verificarea periodica a starii tubului si curatarea, daca este nevoie pentru ca intensitatea razelor ultraviolete in interiorul camerei de dezinfectie sa fie maxima.

Acest articol este informativ si nu creeaza obligatii sau raspundere din partea autorului sau din partea firmei care administreaza prezentul website. Utilizatorul isi asuma raspunderea pentru orice incident, eroare, situatie aparuta in urma efectuarii operatiunilor de service la un sterilizator UV. Articolul se adreseaza celor initiati in instalarea, repararea si intretinerea echipamentelor de filtrare si tratare apa. In cazul in care nu aveti cunostintele si practica necesara in efectuarea operatiunilor de service la aceste echipamente, apelati la un profesionist.