Alimentarea locuintei cu apa din putz (fantana): probleme si solutii

Foarte multe locuinte din afara oraselor isi alimenteaza locuintele cu apa provenita din propria sursa de apa, mai exact din fantana. Este o solutie ideala atunci cand nu exista alimentare cu apa de retea in zona. Daca nu exista deja putzul sapat, realizarea unuia poate implica din start costuri destul de ridicate, functie de adancimea pana la panza freatica dorita si diverse recomandari pe care vi le vom prezenta in acest articol.

Trebuie mentionat aici ca primul strat de panza freatica, daca este la o adancime mica este de regula mai slab calitativa si mai contaminata si asta datorita folosirii in exces a ingrasamintelor chimice pe terenurile agricole, patrunderii poluantilor si lipsa izolarii foselor septice sau a haznalelor.

Atunci cand alegeti sa efectuati un putz nou este indicat sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

– FOARTE IMPORTANT! Alegeti o firma care poate fora la adancimea necesara si care sa va asigure izolarea eficienta a straturilor intre ele, ca nu cumva sa aveti supriza neplacuta ca apa sa fie infestata cu fel si fel de poluanti si asta datorita faptului ca straturile nu au fost izolate intre ele, apa din primul strat deversandu-se in urmatorul.

– Daca doriti sa forati doar pana la primul strat de apa alegerea nu este prea pretentioasa.

– Un putz adanc va necesita o pompa mai puternica, ce poate ridica apa la inaltimea dorita. Unul mai putin adanc este posibil sa va directioneze costurile catre echipamente de filtrare mai costisitoare.

Nota: Este responsabilitatea intregii comunitati locale pentru a asigura buna calitate a apei si limitarea poluarii panzei freatice.

Ideal este ca alimentarea cu apa sa se realizeze cu ajutorul unei pompe submersibile cu un vas presurizat intermediar pentru a preveni fluctuatiile majore de presiune si debit la deschiderea mai multor robineti concomitent.

Dupa saparea fantanii lasati apa sa se stabilizeze (sa fie cat mai limpede) si incepeti demersurile pentru analiza apei. Luati legatura cu un laborator de specialitate, de unde veti primi de altfel si un recipient pentru recoltarea probei de apa. Analiza apei trebuie sa cuprinda proprietatile fizico-chimice si microbiologice. Rezultatele va vor confirma daca apa este potabila, cat de dura este, daca contine fier sau mangan in exces si multe altele.

Exista cazuri in care utilizatorii au obinut prin simpla forare a putzului o calitate a apei foarte buna.

Probleme ale apei si solutii tehnice:

Duritatea:

Reprezinta proprietatea apei de a forma depuneri de calcar, care pot apare rapid in instalatiile de apa calda, de la centrala, boiler, pana la calorifere, robineti dus sau chiuveta, sanitare. Pe conductele de apa rece apar depuneri prin asocierea calcarului cu fierul, manganul, sau alte minerale.

Eliminarea duritatii poate fi realizata numai cu un dedurizator cu rasina cationica. Puteti incerca orice altceva dar tot la aceasta concluzie veti ajunge. Dedurizatorul elimina propriuzis mineralele vinovate de duritatea apei, apa devenind „moale”, precum apa de ploaie, lasand pielea catifelata, rufele moi, parul matasos. Cei care au instalat acest tip de echipament pot sa va spuna din experienta care este diferenta.

Sedimentele:

Sunt prezente in orice sursa de apa. Excesul sau dimensiunile mari ale particulelor pot provoca infundari ale anumitor componente sau diverse daune in instalatie.

Filtrarea lor poate fi realizata cu orice filtru de sedimente, sau prin asocierea mai multor filtre (ex: mai intai filtru cu finete filtrare 100 microni, apoi 25 microni). Trebuie sa tineti cont ca daca montati un dedurizator finetea de filtrare nu trebuie sa depaseasca 25 microni. Exista si sisteme automate de filtrare, cum ar fi Ecowater ETF Junior, care nu necesita consumabile, cu sistem de autocuratare.

Bacteriile si virusii:

Prezenta microorganismelor poate sa existe inca de la sursa (fantana) sau sa apara la nivelul conductelor (pana sa ajunga in casa dumneavoastra au trecut prin diferite depozite, camioane).

Microorganismele sunt distruse eficient prin sterilizator cu ultraviolete. Este o metoda eficienta si ecologica. Sterilizatorul se monteaza pe conducta principala. Trebuie sa va asigurati ca instalati echipamentul potrivit, tinand cont de numarul de consumatori existenti, debitul de apa utilizat instant.

In cazul in care in apa exista Pseudomonas Aeruginosa trebuie sa luati foarte in serios situatia. Aceasta poate fi distrusa prin radiatii UV doar daca nu si-au format in jurul lor un strat protector, un bio-invelis, un mod natural de a se proteja si a rezista la efecte distructive, inclusiv apa fiarta si clor. Sunt foarte rare cazurile in care bacteria sa fie prezenta direct in sursa de apa. Aceasta se dezvolta in conductele de apa sau la nivelul robinetilor, dupa cum am spus, datorita lungului traseu de la fabrica pana la locul de instalare, sau alte cauze. In buletinul de analiza a apei exista rubrica separata pentru evidentierea acestei bacterii.

Studiu de caz: Am avut un client in Otopeni care nu reusea sa scape de Pseudomonas. A incercat prin UV si dozare clor in instalatie. Reusea astfel sa reduca semnificativ concentratia de Pseudomonas, dupa care aceasta revenea. Singura solutie tehnica s-a dovedit dezinfectarea instalatiei cu apa oxigenata, scapand definitiv de prezenta bacteriei.

Daca va regasiti in situatia prezentata mai sus treceti imediat la actiune ofensiva, la dezinfectarea instalatiei. Este foarte recomandat sa apelati la personal autorizat in acest sens. Dozarea de substante dezinfectante (clor, apa oxigenata) in exces poate conduce la corodarea anumitor componente ale instalatiei.

Pe internet gasiti suficiente informatii legate de Pseudomoas Aeruginosa.

Fierul si manganul

Prezenta fierului conduce la patarea obiectelor sanitare, a rufelor, intrucat fierul oxideaza repede si se asociaza cu alte minerale in apa, formand depuneri si distrugeri ale anumitor componente in instalatie. Manganul, de asemenea, se acumuleaza in instalatie sub forma de acumulari de culoare neagra. Pe de alta parte, daca este consumat in exces este daunator sanatatii.

Daca concentratia acestor minerale este scazuta pot fi eliminate prin dedurizator. Daca este ridicata va trebui sa alegeti un dedurizator multifunctional, prevazut cu un mix de rasini filtrante, numit multi-media. Veti scapa astfel de duritate, fier si mangan.

Mirosul apei

In cele mai multe cazuri, atunci cand apa miroase neplacut, cauzele pot fi de ordin bacteriologic sau datorita prezentei in apa a hidrogenului sulfurat. Il veti identifica dupa mirosul specific de oua clocite.

Daca ati fost in statiunea Calimanesti-Caciulata exista bazine cu apa sulfuroasa, chiar si un izvor de unde putei lua apa cu un miros neplacut, dar se stie ca este sanatoasa pentru diferite afectiuni. Sa spunem ca sunteti printre norocosii care au dat de apa sulfuroasa in propria ograda. O fi sanatoasa, insa atunci cand o sa spalati vasele, rufele si utilizati apa in diverse activitati, mirosul nu este chiar parfum si uneori odorizeaza intreaga casa.

Solutia tehnica:

  1. Optional: Instalati un rezervor de apa de cel putin 500 litri in camera tehnica, fara capac. Asigurati-va ca incaperea este bine aerisita (hidrogenul sulfurat in forma gazoasa este inflamabil). In felul acesta veti reduce partial mirosul.
  2. Este necesar apoi instalarea unui sistem de injectie clor, pentru oxidare, apoi montarea a doua statii de filtrare: una cu mediu filtrant Pyrolox si una cu carbon activat.

Veti scapa astfel de hidrogenul sulfurat din apa. Solutia tehnica de mai sus reprezinta totodata si o alternativa la eliminarea bacteriilor, a fierului si manganului.

Sper ca v-am fost de folos prin acest scurt articol. Daca aveti in vedere saparea unui putz corespunzator aveti sanse mari sa dati de apa buna care sa nu va indrume spre alte cheltuieli majore. Mari companii care imbuteliaza apa plata au ca sursa apa din izvoarele subterane, extrasa prin putzuri de mare adancime.

Voi reveni cu un articol legat de purificatoarele de apa pentru potabilizarea apei.