extragere-lampa

Inlocuire lampa UV Sterilight

In acest tutorial va vom arata cum se inlocuieste o lampa UV pentru sterilizatoarele UV pentru apa, marca Sterilight, seria Silver. Aici intra modelele S5Q, S8Q, S12Q.

Intensitatea radiatiei UV scade in timp, ceea ce conduce in final la necesitatea inlocuirii lampii. Vorbim de o durata de functionare de aproximativ 12 luni. Sistemul este conceput astfel ca dupa 12 luni sa va avertizeze ca trebuie inlocuita lampa.

Atentie! Niciodata sa nu lasati ca lampa sa ilumineze in exteriorul echipamentului. Sa nu priviti niciodata la lampa UV functionand in afara echipamentului, intrucat degaja raze UV.

Etape

1. Izolati sterilizatorul si depresurizati-l. Este recomandat sa existe un by-pass instalat odata cu sterilizatorul. Daca nu exista aveti ocazia oricand sa-l construiti. Va ajuta foarte mult in izolarea sterilizatorului si depresurizarea corecta. Depresurizarea se realizeaza printr-un robinet de golire instalat pe conducta de alimentare, dupa robinetul de alimentare, ori prin deschiderea unui robinet din locuinta dumneavoastra (ex: bucatarie).

inchidere robinet

 

deschidere robinetok cu depresurizarea2. Decuplati echipamentul de la energia electrica, tragand stecherul din priza.

3. Asteptati cateva minute pentru a permite lampii UV sa se raceasca.

4. Detasati mufa de lampa UV. Pentru aceasta apasati clema din plastic din lateralele mufei (aceste cleme sunt prezente la variantele mai noi; pentru variantele mai vechi consultati manualul de utilizare). Este important ca atunci cand ridicati mufa sa nu extrageti lampa din corpul sterilizatorului prea mult, ci suficient cat sa o apucati si sa tineti de ea pentru a realiza decuplarea mufei.

Atentie! Folositi intotdeauna manusi curate cand efectuati operatiuni de inlocuire a lampii pentru a evita lasarea de amprente pe suprafata componentelor prin care se degaja razele UV. Se pot utiliza orice tip de manusi, preferabil mai subtiri, pentru a fi si confortabile si sa va asigure mobilitate sporita. Aici vorbim de manusi din panza, cauciuc, latex. Important sa fie curate si uscate.

apasare clemetras lampaprindere lampadeja se scoate lampaextragere-lampa

In imaginile prezentate pe site sterilizatorul este instalat cu conectorul (mufa) in partea de sus. Daca este instalat orizontal operatiunile se aplica la fel. Este important ca sterilizatorul sa nu fie instalat cu conectorul in partea de jos pentru ca astfel condensul se va scurge pe conector si durata de utilizare a echipamentului va avea de suferit. Daca considerati ca echipamentul nu a fost instalat de la inceput corespunzator luati toate masurile pentru a corecta situatia.

Instalare lampa noua

Se realizeaza invers fata de pana acum. La introduerea lampii noi asigurati-va ca aceasta patrunde fara sa se creeze tensiune asupra acesteia si ca nu lasati amprente pe suprafata ei. Fiind o componenta fragila tensionarea poate conduce la deteriorare.

Dupa ce toate componentele sunt puse la loc puteti lasa sa curga apa iarasi prin echipament. Recomandat este sa lasati apa sa curga la robinet putin timp pentru a lasa aerul sa iasa din instalatie (aerisire).

Resetare controller

In timp ce este deconectat de la sursa de electricitate apasat butonul “Reset” si mentineti-l apasat in timp ce conectati stecherul la priza. Nu lasati butonul pana nu apare pe ecran “Reset” sau “Rset”.

Asta este tot.

Operatiuni aditionale

In cazul in care apa nu este dedurizata si contine si fier se pot depune urme pe suprafata tubului de quartz (tubul in care intra lampa UV; suprafata exterioara a tubului intra in contact cu apa si prin acesta trec razele UV). Periodic puteti verifica si curata tubul din quartz. Aici vorbimde o alta operatiune, ceva mai complicata pentru cei neinitiati, insa nu atat de mult incat sa nu se poata realiza. Ideea este ca un tub din quartz curat va permite trecerea razelor UV la intensitate maxima.

Daca nu sunteti obisnuiti cu operatiuni de mentenanta la sterilizatoare UV luati legatura cu profesionisti.

AnimaVision.ro va sta la dispozitie cu personal bine calificat si o bogata experienta in operatiuni de service si mentenanta echipamente filtrare si purificare apa.