Potabilizarea apei

In acest articol va vom prezenta solutiile tehnice la indemana pentru potabilizarea apei. Apa este o resursa naturala vitala care se gaseste in panza freatica, in izvoare si rauri, mari si oceane, insa aceasta din urma este sarata si nu poate fi conumata ca atare.

Cum sa obtinem apa pura acasa?
Epoca moderna in care traim ne asigura apa doar la deschiderea unui robinet, asta pentru locuitorii zonelor rezidentiale din orase si imprejurimi.
O sa iau cazul meu, ca locuitor al Bucurestiului.

De la sursa apa porneste la o calitate controlata si este, conform analizelor, potabila. De acolo este directionata prin conducte subterane pana la punctele de consum ale utilizatorilor. Problemele apar pe conducte. In urma trecerii a milioane de metri cubi de apa au aparut depuneri de fier si calcar. Totodata cantitatea de clor injectata nu poate tine sub control dezvoltarea microorganismelor pentru ca nu se poate clorina apa la un nivel prea ridicat, intrucat clorul este toxic.

Purificarea si potabilizarea apei de retea este cea mai simpla in momentul de fata. Eu, personal, utilizez un filtru de apa si nu spun altora in acest caz sa faca ceva ce eu nu am experimentat mai intai. Este vorba despre un filtru Doulton (In prezent arata diferit fata de acum 4 ani). Am ales acest filtru cunoscand detaliile tehnice si ce poate sa faca si in al doilea rand pentru ca pretul era accesibil.
Este destinat pentru orice sursa de apa care nu contine nitrati, nitriti si amoniu peste limite. In rest, se obtine apa pura, echilibrata, fara sa elimine mineralele esentiale si pastrand PH-ul neschimbat. Mi-am scos investitia de nu stiu de cate ori pana acum si pot sa spun ca am trecut de mult pe profit. Apa are un gust foarte bun, la fel de bun ca apa plata de la renumiti distributori. O folosesc pentru baut zilnic, gatit si uneori pentru spalatul fructelor si legumelor.
Este o tehnologie descoperita in 1835, care a fost imbunatatita constant pana in ziua de azi. Faptul ca a rezistat atat de mult timp inseamna ca functioneaza.

Tehnologia se bazeaza pe filtrare si purificare prin trecerea apei printr-un cartus construit din ceramica unde are loc filtrarea mecanica pana la 0.5 microni (chiar si microorganismele sunt retinute de invelisul ceramic). Ionii de argint din structura ceramicii va dezinfecta in mod natural suprafata cartusului. La interior exista un mediu filtrant bazat pe carbon ce va elimina, pe langa clor, o multime de compusi chimici si substante organice.

Cartusul filtrant se inlocuieste o data la aproximativ 2 ani. Pana atunci, se curata cu o laveta aspra sub jetul de apa rece.

Preturile estimative pentru astfel de filtre sunt cuprinse intre 400 si 1000 RON, functie de dotari si producator.

Un alt sistem testat personal este purificatorul cu osmoza inversa. Sisteme pe care le recomand si pe care le-am testat sunt marci precum: Ecowater si H2O International. Sunt oferite la preturi accesibile romanilor si sunt produse de calitate.
Cine vrea sa dea o caruta de bani pe un astfel de sistem, nu are decat…
Am sa va spun motivele pro si contra legate de aceste tipuri de sisteme.

PRO:
– Rezulta cea mai pura apa posibila
– Este singura solutie tehnica ce poate elimina nitratii si nitritii din sursa de apa
Este solutia tehnica viabila ce poate transforma apa sarata de mare in apa dulce
– Filtreaza particule radioactive

Deci, daca sursa dumneavoastra de apa contine nitrati si nitriti peste limite atunci iata rezolvarea. Orice decizie in astfel de situatii trebuie luata impreuna cu o persoana specializata in acest domeniu, pentru ca exista masuri de mentenanta periodica pentru aceste sisteme si necesita o configurare adecvata pentru fiecare situatie in parte.

CONTRA:
– Rezulta o apa foarte saraca in minerale
– PH-ul apei este foarte scazut (intre 5.5 si 6)
– procesul de purificare este lent; pentru uz casnic in medie 8 litri/ora

Dar chiar si aceste inconveniente au rezolvari:
– Pentru debitul scazut de apa sistemele vin cu rezervor presurizat de acumulare. Astfel veti avea apa pura la deschiderea robinetului.
– Continutul scazut de minerale se poate corecta printr-un cartus de remineralizare. Se va imbogati astfel apa cu minerale esentiale (nu in cantitati ridicate), ceea ce va conduce si la o crestere usoara a PH-ului.

Preturi estimative cuprinse intre 800 si 1800 RON.

Nu recomand pentru purificarea apei montarea de filtre oricum si oriunde. Trebuie sa stim ce vrem sa obtinem, sa cunoastem tehnologiile existente si sa le alegem pe acelea care ni se potrivesc cel mai bine.